– Lage-emissiezone in Antwerpen vanaf 01/02/2017

- Lage-emissiezone in Antwerpen vanaf 01/02/2017

 

Lage-emissiezone in Antwerpen vanaf 01/02/2017

Antwerpen gaat voor betere en gezondere lucht en weert vanaf 1 februari 2017 de meest vervuilende voertuigen in de binnenstad. Ben je van plan om met je voertuig naar Antwerpen te komen? Of heb je klanten die met hun wagen of motorhome naar Antwerpen afreizen? Ontdek hier wat de lage-emissiezone voor jou en jouw klanten betekent.

HDe lage-emissiezone (LEZ) omvat de hele binnenstad en linkeroever. De zone wordt aangeduid met een eigen verkeersbord.

Mag mijn voertuig de zone in?

Of je voertuig de zone wel of niet binnen mag, hangt af van de Euronorm. Op www.sna.be/lez vind je een online test die je snel uitsluitsel geeft of jouw voertuig toegelaten is of niet. De controle gebeurt met camera’s met nummerplaatherkenning. Rij je met een niet-toegelaten voertuig de zone binnen, dan volgt een boete.

Verplichte registratie voor buitenlandse nummerplaten (behalve Nederlandse)

Wil je met een voertuig met buitenlandse nummerplaat (niet-Belgisch en niet-Nederlands) de zone inrijden? Dan moet je je eenmalig registreren via deze tool, ook al mag je voertuig de zone binnen. Dit is gratis en kan tot 24 uur na het binnenrijden van de zone. Heb je een toegelaten voertuig met een Nederlands kenteken dan hoef je je niet te registreren. De controle voor Nederlandse voertuigen gebeurt automatisch op basis van de Nederlandse databank van voertuigen.

Tijdelijke toelating voor sommige voertuigen

Sommige voertuigen die niet aan de voorwaarden voldoen kunnen tegen betaling een tijdelijke toelating aanvragen. Het gaat bijvoorbeeld om dieselvoertuigen met Euronorm 3 zonder roetfilter of voertuigen ouder dan 40 jaar. Deze toelating moet je op voorhand aanvragen en betalen via www.sna.be/lez.

LEZ-dagpas

Heb je een voertuig dat niet aan de voorwaarden voldoet en niet in aanmerking komt voor een tijdelijke toelating? En wil je met je voertuig toch de zone binnen rijden? Dan kan je maximaal acht keer per jaar een LEZ-dagpas kopen. Deze is online verkrijgbaar of te koop aan de parkeerautomaten in de binnenstad.

Maak gebruik van Park&Rides

Wil je de lage-emissiezone vermijden met je voertuig? Dan kan je gebruik maken van de Park&Rides die buiten de zone liggen. Met het openbaar vervoer geraak je dan snel en goedkoop tot in de binnenstad.

Vermijd de wagen en kom met de trein

Antwerpen is zeer vlot met de trein bereikbaar. Stap uit in Antwerpen-Centraal, een van de mooiste stations ter wereld, en je bent meteen in het hart van de stad. Van hieruit reis je makkelijk naar je eindbestemming via bus, tram, taxi of gewoon te voet.

Meer informatie over de lage-emissiezone vind je op www.sna.be/lez.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *